Yazmanın İyileştirici Gücü
Günlük hayatın stresi, işin stresi, ilişkilerin stresi, yaşadığımız bizi üzen bazı olaylar bizi yavaş yavaş sıkıştırmaya başlar. Kendimizi bir bardak, içindeki suyu da duygularımız olarak görelim. Bardağın içine damla damla su akmaya devam ederken bir yandan da o bardağı boşaltmamız gerekir ki taşmayalım.
İşte psikologların duygularınızı yaşayın, onları görün ve kabul edin demesinde ki sebep budur. Duygularımızı görüp sağlıklı bir şekilde dışarı atmazsak (katarsis) taşmaya, tükenmeye devam ederiz. Hissettiklerimizi, düşüncelerimizi sürekli bastırma eğilimindeyiz. Sorun çıkması bizim için korkutucu bir senaryo çünkü sorunlarla nasıl başedilir bilmiyoruz.
Üzüldün mü, Bastır! Korktun mu, Bastır! Hayal kırıklığına mı uğradın, Bastır!
Peki, nereye kadar? Sanırım tükenene kadar…
Ne yapmalıyız dediğinizi duyar gibiyim, duygularımızı sağlıklı bir şekilde yaşamayı, dışa vurmayı öğreneceğiz. Bu şüphesiz ki kolay değil ama şu anda bunu farketmeniz bile önemli bir adım.
Yazı yazmak, katarsisin (duygu boşalımı) yollarından biridir. Amerikalı psikolog James Pennebaker’ın bu konu ile ilgili yapmış olduğu araştırmalar gösteriyor ki, her gün 20 dakika boyunca yazmak depresyon, anksiyete (kaygı) gibi pek çok alanda iyileşme sağlıyor. Bu yazma tekniğine de dışavurumcu yazma adını takmış.
Ne yazacağız?
Duygularınızı, düşüncelerinizi her şeyi yazabilirsiniz. Birisinin duymasını istemediğiniz, utandığınız, yargılanabileceğinizi düşündüğünüz aklınızda uçuşan şeyleri yazın. Sonrasında ister yakın, yırtıp atın, silin önemli değil. Birilerine okutmak için değil kendiniz için yazın. Yazarken imla kurallarına, yazım yanlışlıklarına bakmayın, sadece o anda içinizde sizin bardağınızı dolduran ne varsa tabiri caizse kusun.
Sonra yazdıklarınıza bir bakmak, sizin kendinize uzaklaşmanızı, olaylara farklı bir pencereden bakmanızı da sağlayabilir. Yazmadan önce çok büyük bir sorun yazdıktan sonra daha başedilir bir hale gelebilir. Yazmanın iyileştirici gücünü keşfedin.
Uzm. Klinik Psikolog Sinem Özkaya Alp
Yazmanın İyileştirici Gücü
Psikomental Danışmanlık Merkezimizi daha yakından tanımak için sosyal medya hesaplarımızı ve danışan yorumlarımızı inceleyebilirsiniz. Randevu oluşturmak ve bilgi almak isterseniz merkezimizle iletişim kurabilirsiniz.
Tatil Sonrası Depresyonu Sendromu Yazımıza Göz Atmak İçin Tıklayınız
3 Comments
Mekancu
İnsanın içindeki duyguları yazması, anlatması gerçekten insanı oldukça rahatlatır. Belki içindeki sıkıntıyı geçirmiyor fakat rahatlık hissini verdiğine eminim.
Elif K.
Yazmak gerçekten de insana çok iyi geliyor. İyileştirici bir gücü var insanın bünyesinde.
Ben kuzgun
İnsanların yüzüne vuramayacağımız her şeyi yazabiliyoruz. Büyük bir nimet bu aslında. O anki nefretin stresin uçup gidiyor.